Mordvalainen urheilija nousi NHL:n historialliseksi maalikuninkaaksi

Saranskin jääkiekkoareena. Kuva: Vyacheslav Bukharov (CC BY-SA 4.0)

Mordvalainen jääkiekkoilija – Aleksandr Ovetshkin – laukoi 6/4 NHL-liigan 895:n maalinsa ja ohitti näin legendaarisen Wayne Gretzkyn lyömättömänä pidetyn historiallisen ennätyksen. Moksha-mordvalainen Ovetshkin kuuluu yhteen Euroopan vähiten evankelioituihin kansoihin ja tähdännee seuraavaksi 1000 maalin rajan rikkomiseen.

Hän on kasvanut urheilullisessa perheessä, jossa jo isä Mihail pelasi jalkapalloa Venäjän ylimmissä sarjoissa ja äiti Tatjana oli koripalloilun ammattilainen ja ehti uransa aikana voittamaan Neuvostoliitolle jopa kaksi olympiakultaa. Omenat eivät siis Mordvassakaan putoa kauaksi puusta!

Kniga narodov SNG (IVY:n kansojen kirja), joka julkaistiin vuonna 2018 kertoo Venäjällä olevan vielä noin 800 000 mordvalaista, jotka jakautuvat kahteen eri kieliryhmään: moksha ja erzä. Vuonna 1994 tehdyn väestölaskennan mukaan 49% mokshalaisista, eli noin 180 000, puhui silloin edelleen mokshaa kotikielenään.

Moksja-tyttöjä kauneissa kansallisuuspuvuissaan. Kuva: Khazar_II, CC BY-SA 3.0

Mordvan autonomisen tasavallan pääkaupungin, Saranskin, päivälehti ”Stalitsa S” kirjoitti jo helmikuussa 2019, miten Aleksandr Ovetshkin ja hänen perheensä oli ylpeä mordvalaisista juuristaan. Tämän todistaa myös se tosiseikka, että maalikuningas on panostanut paljon resursseja, sekä Saranskin jääkiekkoareenan rakennukseen, että pääkaupungin jääkiekkojoukkueen pelaajiin ja heidän valmentamiseensa. Nuoret ovat olleet erityisenä satsauksen kohteena. Ovetshkin rakastaa kotimaataan.

Ensimmäiset seurakunnat istutettiin

Muistan, miten sain ensimmäisen kouriintuntuvan yhteyden Mordvaan 1990-luvulla. Vierailin Venäjän maanalaisen helluntailiikkeen johtajan Ivan Petrovitsh Fedotovin kotona Malojaroslavetsissa, mikä sijaitsee Moskovasta noin 100 km päässä, Kalugan läänissä.

Jääkiekkoilija Ovetshkin ei ollut vielä syntynyt, kun Mordvaan istutettiin ensimmäisiä maanalaisia helluntaiseurakuntia jo 1960-luvulla. Kun piispa Fedotov lähetettiin uskonsa tähden yhdelle Mordvan vankileirille, hänen vaimonsa Valentina muutti myös suomensukuisten kansojen alueelle, jotta helpommin olisi päässyt tapaamaan miestään vankeudessa. Myöhemmin hänetkin tuomittiin Mordvan työleirille uskonsa tähden – kolmeksi vuodeksi.

1990-luvun alkupuolella sain olla vastassa piispa Ivan Fedotovia (oikealla), kun hän saapui ensimmäistä kertaa elämässään ulkomaille. Kuva: Yksityinen arkisto

Piispa Fedotov kertoi, kuinka hänen vaimonsa rupesi järjestämään hengellisiä tupakokouksia eri puolilla tasavaltaa. Ivan Petrovitshin toisen 5-vuotisen vankeusrangaistuksen aikana Valentina-sisar ja uskoon tulleet olivat ehtineet istuttamaan kymmenkunta uutta venäjänkielistä seurakuntaa – monet jäsenistä olivat kuitenkin erzä- ja mokshalaisia. Kun hiukan epäröiden halusin vielä saada täsmennyksiä, muistan miten he näyttivät minulle värillistä valokuvaa yhdestä kotikokouksesta, jossa oli arviolta 40 henkilöä, jostain moksha-kansan kylästä.

Minulle valokuva oli kuin osa suurta valkopukuista joukkoa taivaassa, johon oli koottu ihmisiä Venäjän suurimman suomensukuisen kansan parista. Mielessäni koin aivan erityistä ”historian siipien havinaa …”

Euroopan vähiten evankelioitu kansa?

Vasta 2000-luvun alussa pääsin ensimmäistä kertaa itse vierailemaan Mordvassa, jossa silloin työskenteli ensimmäisen lähetysraamattukoulumme oppilaita Udmurtiasta. Matkan yhteydessä sain vierailla muun muassa Saranskin erzän- ja mokshankielisissä luterilaisissa seurakunnissa. Erzän seurakunta kokoontui kauniissa kirkossa, jota suomalaiset ja Inkerin kirkon ystävät olivat olleet rakentamassa. Jumalanpalveluksessa oli mukana noin 30 henkeä. Illalla osallistuin myös mokshankielisen seurakunnan nuorten kokoukseen, jossa oli 20 erittäin innokasta nuorta mukana. Ilahduin niin, että illalla oli vaikea nukahtaa, vaikka majapaikkamme olikin tasavallan suurimmassa evankelisessa kirkossa.

Saranskin luterilainen kirkko. Kuva: Velmeman seurakunta

Tällä hetkellä mordvalaiset assimiloituvat kovaa vauhtia, koska suurin osa kansasta asuu Mordvan tasavallan ulkopuolella, mikä vahvistaa venäläisen kulttuurin ja kielen vaikutusta. Olen lukuisia mordvalaisia tavannut Keski-Aasiassa ja jopa Yhdysvalloissa, jossa he ovat työskennelleet seurakuntien johtotehtävissä.

Evankelisten kristittyjen prosentuaalinen määrä erzä- ja mokshakansan kohdalla on tällä hetkellä alhaisempi kuin esimerkiksi evankelisten prosentuaalinen määrä Balkanin eri maissa. Viimeisin arvioi on, että tuskin edes 0,05 prosenttia Mordvan moksha- ja erzäuskovista on omakielisten protestanttisten seurakuntien jäseniä.

Mordvan kuuluisuuksia

Mordvan evankeliset uskovat ovat kuitenkin merkinneet paljon ja saaneet erityisiä kunnianosoituksia muun muassa taiteen alalla. Luterilaisen Velmema kirkon jäsen Andrei Aljoshkin, joka kuoli helmikuussa 2021, on esimerkiksi suunnitellut Mordvan autonomisen tasavallan lipun, sekä maalannut Saranskin luterilaisen kirkon alttaritaulun Jeesuksesta.

Jouluna 2017 Andrei Aljoshkin (kuvassa oikealla) luki jouluevankeliumia
Saranskin Velmema-kirkossa suunnittelemansa alttaritaulun edessä. Miehet
lukivat sen äidinkielillään: ersäksi, mokshaksi ja venäjäksi.
Kuva: Tarja Järvi    

Huomiota on myös herättänyt mordvalaisen taiteilija Stepan Erzän tekemä iso patsas, Mooseksen päästä, joka tällä hetkellä on näytteillä Saranskin Erzä-museossa. Israelista aikanaan käynyt virallinen delegaatio olisi halunnut viedä sen mukanaan Israeliin, mutta sitä ei myyty heille.

Myös yleisurheilussa mordvalaiset ovat kunnostautuneet. Vuosina 2008-2012 Mordvan kävelijät Valeri Borshtshin, Sergej Kirdjapkin ja Jelena Lashmanova voittivat olympialaisissa ja MM-kisoissa useita kultamitalleja Venäjälle ja jättivät näin mitallitilaistoissa monet suurmaat taakseen, muun muassa Suomen.

Hiukan ennen koronaviruspandemiaa sain mahdollisuuden tavata Venäjän ortodoksikirkon johatjia ulkomailla ja myös pitää yhtä heistä vieraanani koti-Tukholmassa. Silloin sain vahvistuksen siitä, että myös ortodoksikirkon johtaja patriarkka Kirill on syntyperältään mordvalainen, sekä useat Venäjän kirkon johtajista. Tämä on vahvistanut ortodoksikirkon asemaa Mordvassa ja samalla myös vaikeuttanut protestanttien toimintaa tasavallassa.

Nyt haluaisin haastaa kaikkia rukoilemaan erityisesti mordvalaisten puolesta. Ehkä voisimme panostaa vastaavan määrän lähetystyölle, tai edes pienen osan siitä summasta, minkä Aleksandr Ovetshkin satsaa jääkiekkoon Mordvassa? Näin taivaan valtakunnan rajat voisivat laajentua aina Volgan mutkalle saakka ja sieltä sikäläisten seurakuntien kautta evankeliumina jopa kansoille, jotka asuvat Uralvuorten ja Tyynen valtameren välisellä alueella … niin ettei yksikään hukkuisi …

Rauli Lehtonen

Mordvan autonomisen tasavallan lippu. Kuva: Wikipedia

Föregående

Mitä laki sanoo lokakuun 7. päivästä ja Israelin ja Hamasin välisestä sodasta?

Nästa

Kaksi miljoonaa kotitaloutta kanavan katselussa

4 kommentarer

  1. Vesa Kultalahti

    Kiitos Rauli jälleen mielenkiintoisesta selonteosta .Muistan rukouksin mainitsemiasi kansoja 🙏🎶

  2. Raimo Itkonen

    Ovetshkin on mordvalaisille suuri kansallinen sankari, esikuva ja kuten sanotaan ”terve sielu terveessa ruumiissa”.
    Kun hän vielä kääntyisi evankeliseksi kristityksi, olisi hän todella oikea kansallissankari.
    Kumminkin hän on hengellisesti tavallinen ”venäläinen” ortodoksi, joka ei halua riitaantua Venäjän johdon kanssa, kun hänen omat asiansa luistavat hyvin.
    Venäjä on kumminkin hänen synnyinmaansa ja siellä asuu varmaan paljonkin hänen sukuaan, eikä hän halua ”porttikieltoa” vierailla siellä, jos alkaisi arvostella länsimaissa Venäjän nykyistä johtoa.
    Ehkä hänellä ei olekaan poliittisia mielipiteitä, mutta jos hänen kristillinen omatuntonsa heräisi, voisivat huomiot ja toimenpiteet mordvalaisten lähimmäistensä elämäntilanteessa olla aktiivisempia käytännössä. Varojakin voi jakaa monella tapaa viisaasti, priorisoiden.
    Toivokaamme herätysaaltoa Mordvien joukkoon, vaikka NHL: n kautta!

    • Rauli Lehtonen

      Osut Raimo asian ytimeen. Näin olen itsekin ajatellut. Rukoillaan, että Ovetshkin tekisi hengellisessä elämässään oikeita valintoja. Se voisi koitua vielä suuremmaksi siunaukseksi mokshan ja Mordvan muillekin kansoille.

  3. Tuomo Kursu

    Kiitos 🙏

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Copyright Rauli Lehtonen 2019–

sv_SESwedish