Missionsbibelskolor i Ryssland och Centralasien fyller 30 år

Första Missionsbibelskolan i Ryssland och Estland ordnades 1993-1994. Foto: R. Lehtonens privata arkiv

År 1993-1994 ordnades de första Missionsbibelskolorna för missionärskandidater i Ryssland och Centralasien. Det var ett samarbete mellan kyrkor i Centralasien, Norden och Ryssland, samt missionerna Avainsanoma och Slaviska Missionen. I år blir det 30 år sedan de första eleverna utexaminerades från kurserna i Tartu i Estland och Tasjkent i Uzbekistan. Av cirka 700 elever (från skolorna i Volga-Uralområdet och Centralasien) arbetar över 15 % idag som ledare, pastorer, evangelister och missionärer bland barn, ungdomar och onådda folkgrupper i olika delar av Eurasien.

Den första Missionsbibelskolan delades upp i två delar med undervisning både i Ryssland och Estland. Målsättningen var att förbereda arbetare för insatser bland de finsk-ugriska folkgrupperna i Volga- och Uralområdet. Efter skolan sändes de ut i till republikerna Udmurtien, Mari El, Mordvinien och Komi, men också till den autonoma regionen Chanti-Mansien och Ryska Fjärran Östern.

Senare startades Missionsbibelskolor även i Kaukasien, Moldavien, Sibirien, Tatarstan, Ukraina, Vitryssland, samt i Bosnien, Bulgarien, Kina och Rumänien. Sammanlagt har nu 140 Missionsbibelskolor arrangerats med över 2500 studenter, som deltagit på kurserna. Missionärskandidater har även deltagit från Estland, Finland, Litauen, Mongoliet, Schweiz, Sverige, Tadzjikistan, Turkmenistan och U.S.A.

Missionsbibelskolans elever i Estniska Pingstkyrkan i Tallinn. Foto: R. Lehtonen

De senaste 4 åren har Missionsbibelskolor ordnats av Jesus4Eurasia i Ukraina, Kaukasien, Karelen, Komi, Estland och de arktiska områdena av Ryssland. För tillfället pågår en missionärsutbildning också i Centralasien med elever från Karakalpakistan, Kazakstan, Kirgizistan, Mongoliet och Uzbekistan.

30-årsjubileum i Udmurtien

Missionärerna som sändes ut efter den första skolan 1994 fick vara med och plantera över 20 församlingar bland de finsk-ugriska och turkbesläktade minoritetsfolken i Ryssland fram till 2005. En av de första församlingarna planterades i byn Jagan-Dokja i Udmurtien redan 1994. I somras firades församlingens 30-årsjubileum med pompa och ståt. Dansen, musiken, predikningarna och vittnesbörden vittnade om att kyrkorna i Ryssland lever mitt i en tid av väckelse och andliga framgångar – trots kriget.

Klicka på länken nedan, så får du följa en video från jubiléet i Udmurtien:

https://disk.yandex.ru/d/RbiHgxzuQ2GsSg

Glöm inte att våra trossyskon behöver våra förböner mer än kanske någonsin tidigare. Tusentals unga pojkar har mobiliserats från minoritetsområdena till kriget i Ukraina. Flera fäder och mödrar har också förlorat nära och kära.

Om Du vill kontakta oss för mer information om arbetet, kan Du göra det via mail på rauli.lehtonen@gmail.com Du kan också vara med och stödja insatserna i förbön, eller genom gåvor och bidrag till

·  Mottagare: Pingstkyrkan Borås/Jesus4Eurasia

·  Bankgiro: 5861-2417

·  Swish: 123-092 04 88

Märk din gåvan med ”MB-skolor”

Rauli Lehtonen, Jesus4Eurasien

Föregående

Säkerhetsläget i Sverige aktiverar till förbön

Nästa

Kommer renskötarna till himlen?

4 kommentarer

  1. Vesa Kultalahti

    Tänk om även vi kunde vara så glada som folk på videon, vi som fått uppleva frälsningen här i Sverige. Tänk om vi kunde visa den glädjen även i praktiken i våra vardagliga liv. Vi ber att Jesus ger oss frimodighet och styrka till detta. Vi ber för våra syskon över hela världen och att missionsbibelselskolan kan utbilda flera till detta så värdefulla arbete 🙏🙏🙏

  2. Slava Bogu! Vi fryder oss over at Guds rike fortsetter å vokse blant våre venner i øst! 🙏👏

  3. Samuel Svensson

    Så härlligt att dörren än är öppen för evangelium i Tallin och att Ni går in i den!

  4. Raimo Itkonen

    -En glad kristen sommarfest ute i en udmurtisk by.
    -Må Guds Helige Ande ge krafter och välsignelse för deras verksamhet som Kristi församling.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Copyright Rauli Lehtonen 2019–

sv_SESwedish