Missionsbibelskolorna i Ukraina bär riklig frukt

Under de senaste månaderna har vi fått många sorgliga rapporter från Ukraina och Ryssland, men även en del goda nyheter har ”strömmat in” under de senaste veckorna. Den här gången börjar vi med de sorgliga rapporterna, som nyligen nått oss.

Studenter dödade i kriget

Två av våra tidigare elever på missionsbibelskolan i Kiev har under den gågna veckan fallit offer för det krig, som Ryssland startade i Ukraina under februari 2022. Det är Aleksander, en elev från 2017 års missionsbibelskola, som är den andra från vänster på övre raden på bilden nedan, och broder Sergej, en elev från 2018.

Deras dröm om missionsarbete

Båda brödernas stora dröm var att kunna bli heltidsmissionärer, vilket delvis blev verklighet när de under ganska lång tid kunde fokusera på själavinnande genom sin egen församling i sitt närområde. Även vid fronten fick de vittna om sin tro innan deras jordiska resa tog ett tragiskt slut – alldeles för tidigt.

Kanske att ni kan be för deras närmaste anhöriga, samt för personalen vid Kievs Bibelinstitut, som just nu är i djup sorg. De var mitt i förberedelserna av den fjärde traumakursen, när nyheten från fronten chockartat kom till deras kännedom.

Sergej (första från vänster) arbetade flitigt i köket och lagade god mat även under studietiden på Kievs Bibelinstitut. Foto: KBI

Ukrainska missionärer i Afrika

Några av eleverna från våra missionsbibelskolor på Kievs Bibelinstitut har även sänts ut till Afrika för att arbeta som missionärer. Vid missionslägret i Gräfsnäs i augusti deltog fyra av våra tidigare elever och berättade om hur deras liv har utvecklats efter bibelskolorna.

Pavlo och Galjina Shuliak har arbetat i ungefär fem år i Kenya bland nomadfolket pokot, som tillhör en av Kenyas ursprungsfolk. Det finns totalt cirka 988 000 pokoter, varav 848 000 bor i Kenya. Man uppskattar att över 45 procent av dem är evangeliska kristna. Nästan 40 procent av befolkningen är under 15 år.

Familjen Shuliak har haft möjlighet att arbeta på en skola, som har grundats i en av byarna, där pokotfolket bor. Dessa insatser har under de senaste åren lyft barnens utbildningsnivå på ett alldeles speciellt sätt. De har även arrangerat andliga aktiviteter för barn och ungdomar, och nyligen grundat en ny församling bland detta nomadfolk som lever under enkla förhållanden.

Galina Shuliak delar ut diplom till
skolans elever. Foto: P. Shuliak

För närvarande arbetar cirka 40 ukrainska missionärer i Kenya, varav en stor del är unga. Många av dem har studerat vid Kievs Bibelinstitut. Även om de för närvarande bor långt borta från sitt hemland, känner de stor oro för situationen i Ukraina. Många av deras nära och kära bor i områden, som ockuperats av Ryssland. Andra lever som flyktingar, utan att veta om de någonsin kommer att kunna återvända till sina hem.

Bland Pokot-folket är familjerna stora och barnen går med stor iver i den lokala församlingens bibelskolor och ungdomsagrupper. Foto: G. Shuliak

Bönämnen

Vi hoppas att ni orkar minnas dem i era förböner, så att de kunde fortsätta att arbeta som pastorer och fältpräster mitt bland krigets fasor. För närvarande känner vi till 27 pingstpredikanter, som har dödats under kriget. Antalet änkor och föräldralösa barn ökar hela tiden. En av mina bekanta sköts till döds för två veckor sedan. Kriget skuggar vår vardag hela tiden även här i Sverige.

Bed även för de ukrainska missionärerna, som har flyttat till Afrika för att arbeta bland minoritetsgrupperna ute på landsbygden. Arbetetet bär nu riklig frukt och deras insatser har blivit till ett föredöme för både nationella kristna och många andra missionärer.

Pavel Shuliak är med och döper en av ungdomarna
som kommit till tro genom skolans arbete. Foto: G. Shuliak

När vi bistår dem i våra förböner, får vi samtidigt förbereda människor till att vandra den smala vägen och även förbereda dem för det eviga livet, som Jesus utlovat för alla dem som tror. Resan till himlen har redan påbörjats av hundratals människor, som kommit till tro genom våra ukrainska syskon.

Kom ihåg att det i östra och norra Kenya fortfarande finns cirka 10 onådda folkgrupper, som räknas till somalispråken. De har också muslimsk bakgrund. Arbetet bland de här folken har knappt börjat än, därför behövs allas våra förböner och ett andligt genombrott även bland dem!

Stöd arbetet!

Om du vill stödja vårt arbete i Ukraina, eller bland de nomadiska stammarna i Kenya, kan du skicka din gåva till Pingstkyrkan i Borås via bankgiro, eller Swish. Se numren nedan. Den fjärde traumakursen inleds för 40 elever från Ukraina under den sista veckan i augusti och den femte i slutet av september.

  Mottagare: Pingstkyrkan Borås/Jesus4Eurasia

  Bankgiro: 5861-2417

  Swish: 123-092 04 88

Märk din gåva med: ”Ukraina” eller ”Afrika”.

Rauli Lehtonen, Jesus4Eurasia

Föregående

Vart tog intresset för de onådda vägen?

Nästa

Säkerhetsläget i Sverige aktiverar till förbön

4 kommentarer

  1. Anders Wester

    Tack för att jag får del av detta! Ska försöka komma ihåg dem i mina böner!

  2. Sirpa

    Kiitos Rauli
    On hyvö saada tietää mitä maailmalla tapahtuu. Voin suunnata rukouksia oikein. Kiitos Gräftnäsin leiristä.
    Jatketaan rukoillen.
    Teitä kaikkia siunaten

  3. Raimo Itkonen

    I kriget skadas och dör människor, samt människors naturliga vardagliga omgivning och liv förstörs.
    Förstörelsen kan vara planerad och målinriktad eller helt enkelt hänsynslöst bombande på allting, t.o.m. civilbefolkning.
    Evangelier, missionärer eller präster är inte undantag i den stora mängden som dör.
    Kriget är tragisk slöseri av människoliv och allt annat som går i spillo.
    Må Gud ge mera förstånd och kärlek till varsin för sina medmänniskor i stället för avund, hat och hämnd, samt trösta de dödades nära och kära.
    Må Skaparens vilja ske i Jesu Kristi namn i människors hjärta.

  4. Pascal Andréasson

    Det var mycket dyrbart att läsa den här rapporten. Stort tack. Det är gripande läsa om de ukrainska missionärerna som verkar i Kenya. Det finns svåra konflikter där också och fler behövs överallt vill ta på sig villighetens skor att gå ut med fredens evangelium (Ef 6:14).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Copyright Rauli Lehtonen 2019–

sv_SESwedish