Vi har just avslutat Missionsibelskolan i Centralasien med studenter från nästan alla Stan-länderna. Det är missionärskandidater, som brinner för att nå minst nådda grupper längsmed sidenvägen: uzbeker, kazaker, kirgiser, uigurer, karakalpaker, turkmener, tadzjiker …
Redan den första kristna kyrkan i Jerusalem sände ut Andreas, Bartolomeus och Taddeus till Kaukasien, varefter evangeliet spreds österut till Centralasien, där framför allt den Nestorianska kyrkan skördade stora framgångar från 600- till 1400-talet. Missionsskolor, där teologistudier varvades med yrkesutbildning, grundades då bland annat i Samarkand, Mari i nuvarande Turkmenistan och Kashgar i Sinkiangprovinsen i Kina.
När våra elever på skolan i Centralasien delar sina drömmar, då talar man om den unga generationen och folkgrupperna i området längsmed sidenvägen – de behöver nås med evangelium. Länder som för drygt 1000 år sedan genomsyrades av en kristen kultur islamiserades och på 1900-talet påverkades de starkt av ateismen och kommunismen, som samtidigt försvagade islams påverkan.
Det är det här som nu ger möjlighet för gudsriket att vidga sina gränser. När uzbekerna talar om väckelse i Aralsjöområdet och församlingar som registreras efter 30 år av diskriminering och förföljelse, då väcks hoppet om ett andligt genombrott. De utexaminerade missionärskandidaterna vill nu sprida Guds ord via det turkiska bältet in i grannländerna Afghanistan, Kina och Iran. Budskapet om Jesus ska spridas längs sidenvägen som i fornstora dagar.
Rauli Lehtonen, Jesus4Eurasien
Artikeln har tidigare publicerats i Världen Idag. Om Du vill följa vad som händer ute på missionsfälten, kan du prenumerera på den kristna tidningen, som ger missionsglimtar om vad Gud gör ute i världen. Logga in på adressen www.varldenidag.se så kan du hitta förmånliga priser …
Leif H. Walmann
Veldig bra, interessant lesing!