Kommer renskötarna till himlen?

Missionärerna på tundran ordnar söndagsskolor och arbetar mycket med barn om dagarna. Foto: Jesus4Eurasia

Den första snön har kommit till de arktiska områdena. Det blåser kallt och jag är på en konferens med kristna ledare från renskötarområdena i norra Ryssland, trots att det är krig i deras land. För första gången samlas vi till bön och uppbyggelse med evangeliska ledare från Ryssland sedan den militära specialoperationen inleddes i Ukraina.

Jag minns så väl hur jag för några år sedan var på väg från Jokkmokk till Pello i Finland, när det plötsligt stod ett 30-tal renar mitt på vägen. Jag lyckades stanna bilden i sista stund och väja undan för renskötaren, som beskyddande gick bakom sin flock. När han spände sin arga, förebrående blick genom vindrutan, hörde jag en tydlig inre röst: Kommer det att finnas några renskötare i himlen?

Då förstod jag att det inte var möjligt … om vi inte berättar för dem om Jesus! Det är just därför vi har samlats till det 10:e seminariet på Missionsbibelskolan för de arktiska folken i Ryssland. Vi får höra rapporter om hur 7 ryska samer nyligen har döpts i Kristus, samt hur flera små evangeliska grupper planteras bland ungrarnas närmaste språksläktingar – chanterna, men också bland nentser, selkuper, komer …

Elever från en av de första missionsbibelskolorna för renskötare och finsk-ugriska folk i Tallinn på 2010-talet. Foto: Jesus4Eurasien

Missionärer samlar onådda folk i kåtor på tundran. En del har under sommaren levt med nomadiserande renskötare i veckor. De har ordnat söndagsskolor för barnen och möten i kulturhus och vid lägereldar under öppen himmel.

Även när järnridån har sänkt sig ned över vårt Europa, så vidgas gudsrikets gränser till nya områden. Församlingen i Ryssland lever och nya folkgrupper nås med evangelium.

Rauli Lehtonen, Jesus4Eurasia

Artikeln har också publicerats i Världen idag den 10/10 2024

Prenumerera förmånligt på www.varldenidag.se och få mer viktig missionsinformation

Jesus4Eurasia

Föregående

Missionsbibelskolor i Ryssland och Centralasien fyller 30 år

8 kommentarer

  1. Vesa Kultalahti

    Tack Rauli. Ingenting hindrar evangeliet att sprida sig, för Gud är med kristna missionärer.

  2. Billy Johansson

    Tack Rauli! Så glad att visionen lever vidare!

  3. Ketil Salminen

    Hei Rauli!
    Herlig å lese rapporten om hva Gud gjør enn i dag. Takk

  4. Isaac Ferreira de Souza

    Tack Gud! Tack Rauli!
    Vilken Gud vi har. Hemligheten är att inte ge upp, och hänger kvar och ser vad Gud gör.
    Mika 7. 7

  5. Raimo Itkonen

    För svåråtkomliga folk som nordboende renskötare och andra spridda befolkningar, som kanske inte skriver och läser så bra och kanske inte ens har böcker, främst Bibeln på sitt eget språk, samt som också är svåra att nå via moderna digitaliserade median, bör man ha personliga kontakter med hjälp av aktiva missionärer med möjlighet till gudstjänster och bibelstudier.
    Glädjebud om vår Frälsare Jesus Kristus bör nå till alla folk, både de stora och små!

  6. Samuel Svensson

    Så härligt se bilderna och höra rapporterna om hur evangeliets går in också på icke traditionella missionsfält! Det visar på att evangeliet inte är en begränsad västprodukt utan en gränsöverskridande storhet, som går över alla ras, språk och kulturgränser!

  7. Roland Nelsson

    Din fråga har ingen ännu svarat på!
    Dom pratar ju om allt annat…!
    Här kommer svaret!
    Självklart kommer renskötarna till himlen!

    • Roland Nelsson

      Ska man sen gå in och resonera om begreppet `himmel´ så har nog Uppsalapastorn Dan Salomonson ett bra svar! Han har ju skrivit en bok om himlen och han har en liten annorlunda beskrivning har jag förstått.
      För det andra så ska ju jag dit!
      För det tredje finns det ju inga professioner där, varken läkare, psykiatrer eller pastorer – och då inga proffsiga renskötare heller.
      Renarna finns då också i en annan sfär än här – tror jag!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Copyright Rauli Lehtonen 2019–

sv_SESwedish